Pavasarī, kad saule sāk lutināt biežāk, garastāvoklis uzlabojas un drēbju kārtas samazinās, rodas arī kāre ikdienā ieviest vieglākus un veselīgākus ēšanas paradumus.
Veselīgāka uztura ievērošana nenozīmē pilnīgu atteikšanos no iemīļotiem ēdieniem, drīzāk jāuztver to kā ēdienkartes dažādošanu un gardu alternatīvu izmēģināšanu. Kurš gan būtu domājis, ka kūkas var būt veselīgas, cepumi pagatavoti bez cukura un saldējums – tikai no augļiem, pie tam visi debešķīgi gardi un vērtīgām uzturvielām bagāti.
Ja pēcpusdienas kafijas pauze tev nav iedomājam bez kāda saldumiņa, tad tradicionālo sviesta cepumu vietā vērts izmēģināt pilngraudu vai auzu pārslu cepumus. Tā ir ne tikai garda alternatīva, bet arī lielisks šķiedrvielu avots, kas ātri radīs sāta sajūtu, kā arī veicinās gremošanas procesus.
Veselīgi auzu pārslu cepumi, kuru sastāvā nav nepieciešams sviests, milti un cukurs, ir arī pavisam vienkārši pagatavojami. Saspaidi 2 nogatavojušos banānus, pievieno glāzi auzu pārslas – tā ir cepumu pamatmasa. Atkarībā no tā, kas tavā virtuves plauktiņā ir atrodams vai par ko sapņo tava kārumnieka sirds, cepumus vari papildināt ar žāvētiem augļiem, šokolādes gabaliņiem, kanēli, kardamonu vai kakao. Uz cepamās plāts veido apaļas formas cepumus un cep krāsnī 180C apmēram 15 minūtes, līdz tie kļuvuši kārdinoši zeltaini.
Arī graudaugu batoniņus vari pagatavot mājās, pie tam ātrai baudīšanai vari izvēlēties recepti bez cepšanas. Tās pamatā auzu pārslas un zemesriekstu sviests. 2 glāzes auzu pārslas sajauc ar 1 glāzi zemesriekstu sviesta, pievieno glāzi smalcinātu riekstu, žāvētu augļu vai sēkliņu un mazliet medu saldumam, līdz veidojas viendabīga, mazliet lipīga masa. Četrstūra formas pannu izklāj ar cepampapīru un tad tajā, kārtīgi piespiežot, kārto batoniņu masu. Liek ledusskapī sastingt vismaz stundu, tad sagriež vēlamās formas gabaliņos, un katru atsevišķi iesaiņo pergamenta papīrā, lai nesalīp.
Garšu dažādošanai izmēģini batoniņus, kuru pamatā ir arī citi graudaugi, musli vai pūstā kvinoja, smelies iedvesmu Našķoties Zanes receptē.
Ja kārojas eksotiskākas garšas, pamēģini pagatavot kokosriekstu batoniņus. Nepieciešamas vien 5 sastāvdaļas: 2.5 glāzes kokosriekstu skaidiņu, kļavu sīrups vai medus saldināšanai, 1.4 glāze izkausētas kokosriekstu eļļas, ½ glāze kokosriekstu piena no bundžas, kā arī tumšā šokolāde glazūrai. Sablendē visas sastāvdaļas (izņemot šokolādi) līdz veidojas viendabīga masa, tad veido iegarenus batoniņus, kurus uz brīdi liec saldētavā sastingt. Izkausē šokolādi un iemērc tajā kokosriekstu batoniņus, tad atkal liec saldētavā sastingt. Sapņains gardums gatavs!
Ja zini, ka brokastis paēst nesanāks, pagatavo mīļāko augļu un ogu smūtiju, kuru izdzert pa ceļam dienas gaitās. Nebaidies izvēlēties arī saldētus augļus un ogas, tie ir tikpat uzturvielām bagāti kā svaigi. Uzturvielu bagātināšanai pievieno kokteilim arī sēkliņas, piemēram, linsēklas vai čia sēklas, zaļumus – spinātus vai kalē kāpostu un izmēģini arī t.s. superfūdus – spirulīnu, kaņepju proteīnu, makas vai asaī ogu pulveri.
Pavisam nesen veselīgā dzīvesveida piekritēju pulku pāršalca banānu saldējuma (nice cream) vilnis. Kas gan būtu domājis, ka viens pats banāns var veidot tik gardu desertu. Labi nogatavinātus banānus sasaldē un tad vienkārši sablendē, ja nepieciešams, pievienojot nedaudz augu piena. Garšu bagātināšanai var izmantot ogas, vaniļu, riekstu sviestu vai šokolādes saldējuma cienītāji – kakao.
Svētki nav iedomājami bez kūkas. Ja vēlies viesus pārsteigt ar uzturvielām bagātu gardumu ir vērts interneta dzīlēs atrast kādu svaigēdāju kūkas recepti, To sastāvā visbiežāk ir avokado vai Indijas riekstu krēms un riekstu vai dateļu pamatne. Klasiskāku garšu cienītāji tradicionālas siera kūkas vietā vari pagatavot kādu no jogurta kūku variācijām, kurās cepumu pamatni aizstāj kraukšķīga granola, savukārt bagātīgo krēmsiera pildījumu – viegls jogurts vai raudzēts mandeļu produkts (jogurta alternatīva). Tavi viesi noteikti priecāsies, izmēģinot jaunas garšas.
Mājas ballīte uzreiz nenozīmē neveselīgas uzkodas vai garlaicīgu burkānu graušanu. Izmēģini gardu čipsu vai sāļo riekstiņu alternatīvu – cepeškrāsnī grauzdētus turku zirņus ar sevis izvēlētām garšvielām – kūpinātu papriku, ķiplokiem, čili pipariem. Tā ir uzkoda, kura garšo visiem!
Savukārt dārzeņu plates papildini ar paša gatavotu humusu, kuram vari piešķirt dažādas garšas, pievienojot, bietes, saulē kaltētus tomātus, karamelizētus sīpolus vai koriandru. Krāsainie humusi būs ne tikai gardi, bet arī krāšņi izskatīsies uz uzkodu galda, kārdinot viesus atkal un atkal pastiepties pēc kāda dārzeņa.
Brīžos, kad nav laika našķus gatavot, turi mašīnā, somā vai uz darba galda vērtīgas alternatīvas. Sāta sajūtai maizes vietā izvēlies auzu vai rudzu maizcepumus, kuri lieliski garšo gan ar sieru, gan zemesriekstu sviestu. Enerģijas atjaunošanai izvēlies tumšo šokolādi, kuras sastāvā ir vismaz 70% kakao vai gardus riekstus un žāvētos augļus tumšajā šokolādē. Gaisīgs un viegls našķis ir arī zefīrs, to gatavo no ābolu biezeņa un tas nesatur taukus.
Mūsdienu garšu pasaule piedāvā tik daudz veselīgu alternatīvu iemīļotajiem ēdieniem, ka patiesībā ne no kā nav jāatsakās. Pētot, eksperimentējot un izmēģinot dažādas receptes un sevis lutināšanas veidus, noteikti atradīsi ikdienas našķus, kas kļūs par taviem iecienītākajiem.