Uzzini, ko vienmēr turēt virtuves skapītī, lai mājās nekad nebūtu situācija, kad nav, ko ēst! Kā arī idejas par produktiem, kuri izglābs situācijās, kad negaidīti ierodas ciemiņi.
Pirms sākt organizēt un papildināt savu virtuves skapīša saturu, ir vērts apzināt, kas jau mājās ir, un atbrīvoties no tā, kam jau ir beidzies derīguma termiņš vai arī vienkārši netiek lietots un aizņem vietu. Šī ir tā reize, kad īpaši noderēs produktu uzglabāšanas trauki, kuros iebērt dažādus miltu un graudaugu produktus, lai ne tikai apzinātu savus krājumus un nepieciešamo, bet arī ieviestu kārtību un pārskatāmību. Ja vēlies iedvesmoties apzinātākai un pārdomātākai dzīvošanai, ir vērts palasīt blogus par zero waste, piemēram seekthesimple.com par ēdienreižu plānošanu vai noklausīties kādu lekciju par bezatkritumu dzīvošanu.
Katrā ģimenē ir savs visbiežāk gatavoto recepšu kopums, kas jau rada pamatu tām lietām, kurām vienmēr jābūt mājās. Kādām tā ir pasta, tad nu skaidrs, ka makaroni, tomāti savā sulā un, piemēram, konservēts tuncis noteikti nestāvēs noputējis, citam tās būs auzu pārslas – lai no rīta vienmēr priecētu garda putra, vēl kādam saldēti dārzeņi vai augļi.
Bieži vien viss vajadzīgais gardai maltītei jau ir krājumos. Lai piešķirtu savām ēdienreizēm jaunas garšas, apskati iemīļotos ēdienu blogus un gatavošanas žurnālus. Iespējams, no tiem produktiem, kas tev jau ir mājās, vari pagatavot ko gardu.
Steidzīgajiem
Darba dienu steidzīgās brokastis noteikti izglābs garda granola vai musli, atliks vien pieliet pienu vai jogurtu, un debešķīgas brokastis gatavas. Tāpat virtuves skapīti vērts ielikt kādu graudaugu batoniņu, lai tajos rītos, kad sanāk aizgulēties, tomēr ir kas ātri uzkožams.
1-2-3 gatavs
Auzu pārslas, manna vai citi graudaugi ātrai putrai vai dažādu veidu sausie pankūku maisījumi iepriecinās tos, kuri brokastīs mīl baudīt ko siltu un saldu. Garšu dažādošanai, protams, pievieno ievārījumu vai īpašiem brīžiem – deserta mērces. Putra ar karameļu mērci vai šokolādes gabaliņiem – īsti svētki ikdienā!
Sātīgam rītam
Ja ģimenē esat sviestmaizīšu cienītāji, tad ir vērts savos pārtikas krājumos turēt konservētu tunci, ko sajaukt ar vārītu olu, marinētus gurķīšus vai, piemēram, laša vai tunča pastētes.
Olas ar asumiņu
Savukārt, ja brokastis nevari iedomāties bez olām, tad noteikti cepto, vārīto olu un omletes piedāvājumu vari papildināt ar šakšuku – olām tomātu mērcē un garšvielām (papriku, koriandru, pipariem, ķiploku). Ziemā svaigus tomātus droši var aizstāt ar konservētiem tomātiem, savukārt turku zirņus laika taupīšanai izvēlēties jau pagatavotus.
Pamata lietas – graudaugi, pākšaugi, tomāti, mērces
Ātrās pusdienas vai vakariņas noteikti izdosies, ja tavā virtuves plauktā vienmēr būs konservēti tomāti, pupiņas, paprika, tomātu mērce, vēl kāds dārzenis un garšvielas. Tad nu var izvērsties pēc sirds patikas – indiešu virtuves cienītāji var gatavot dažādu veidu karijus vai sautējumus, ko pasniegt ar rīsiem. Aso ēdienu mīļi – tomātu zupas un čili sautējumus, savukārt itāļu ēdienu baudītāji – dažāda veida pastas. Pats galvenais, lai mājās vienmēr ir pamats.
Kad laika gatavot nav
Reizēm, kad laika vai gribēšanas gatavot nav, tad liels palīgs būs gatavās zupas, kuras atliek vien sajaukt ar ūdeni, uzvārīt, un maltīte ģimenei gatava. Vasarā – aukstā zupa, bet ziemā – soļanka, borščs, harčo un rasoļņiks. Īstam pamatēdienam – jau gatavs plovs, pelēkie zirņi ar žāvētu gaļu, cālis karijā ar rīsiem vai pasta Boloņas mērcē, un dienām, kad vēlies sevi palutināt – saldētu picu.
Saldēti produkti
Īpaši ziemā, kad svaigu dārzeņu piedāvājums ir salīdzinoši neliels, noteikti ir vērts saldētavā turēt saldētus dārzeņus: zaļās pupiņas, zirnīšus, brokoļus, ziedkāpostus, saldo kartupeļu daiviņas u.tml. Tos garšu dažādošanai varēsi pievienot sautējumiem, zupām un pastām, kā arī ietaupīsi laiku, jo nevajadzēs dārzeņus mizot un griezt.
Virtuves skapītis nebūs pilnīgs, ja tajā nebūs arī stūrītis, kas atvēlēts īpašiem gardumiem, ja nu ierodas negaidīti viesi. Glābiņš neparedzamām situācijām būs sāļie riekstiņi, marinēti gurķīši, šampinjoni un kāds našķis – vafeļu torte, zefīrs vai konfekšu kārba.
Kas vienmēr ir tavā virtuves skapītī?