0.00

Pavasara superprodukti – bērzu sulas, sparģeļi un dīgsti

12.Mar 2023

Pēc garās ziemas gan ķermenis, gan prāts alkst viegluma un svaiguma. Kāds ievēro gavēni, kāds atbrīvojas no liekām mantām vai veic ģenerālo tīrīšanu mājās, kāds vairāk sporto, kāds piedomā pie veselīgāka un sabalansētāka uztura. Bērzu un kļavu sulas, sparģeļi un dīgsti ir superprodukti, kurus noteikti jaunajā sezonā ir jānobauda!

Bērzu un kļavu sulas

Bērzu un kļavu sulas var saukt par dabas radīto limonādi, un brīdī, kad sulas sāk tecēt, teju ikviens vēlas tās nobaudīt. Sulu tecēšanas laikā tās droši var baudīt neierobežotā daudzumā, atceroties par rekomendēto ikdienas šķidruma patēriņu 1.5-2l dienā. Koku sulas satur dabīgo cukuru, bet salīdzinoši nelielais tā daudzumus ir draudzīgs arī tiem, kas vēlas atbrīvoties no liekajiem kilogramiem. Sulā ir mangāns, kalcijs, magnijs, kālijs u.c. vērtīgas vielas.
Pie tam sulas var ne tikai dzert, bet no tām var pagatavot arī kļavu vai bērzu sīrupu, kuru vēlāk lietot saldajos ēdienos, kopā ar vafelēm vai pankūkām, sasaldēt kubiņos, lai pievienotu dzērieniem, kā arī izmantot skaistumkopšanā, lai tonizētu sejās ādu.

 

Sparģeļi

Sparģeļu sezonā tie ir jābauda pilnā sparā. Sparģeļi satur maz kaloriju un plašu vitamīnu un minerālvielu loku: K, D, C vitamīnus, folijskābi, kalciju, fosforu, kāliju, dzelzu un magniju. Tie lieliski garšo kā piedeva zivs un gaļas ēdieniem, kopā ar olām brokastīs, kā arī salātos. Izmēģini Našķoties Zanes recepti, kurā sparģeļi tiek gatavoti kopā ar fetas sieru. Vai palutini sevi ar vegānu recepti, sparģeļus sautējot vegānajā sviesta alternatīvā un baudot tos kopā ar svaigiem salātiem un dārzeņu bumbiņām.

 

Dīgsti un mikrozaļumi

Dīgsti un mikrozaļumi pēdējo gadu laikā ir kļuvuši ļoti populāri – tie ir ne tikai gardi, piešķir salātiem un citiem ēdieniem jaunas garšas nianses un patīkamu kraukšķīgumu, bet arī uzturvielām bagāti. Tie satur: B1, B2, B6, B12, C, D un E vitamīnus, dažādas minerālvielas un šķiedrvielas. Diedzēt var teju visu – redīsu, sinepju, kressalātu, saulespuķu, biešu u.c. sēklas, kā arī graudaugus, pupiņas, lēcas, tikai jāraugās, lai sēkliņas nebūtu kodinātas.
Izmēģināt diedzēšanu vari arī savās mājās. Sēklas uz nakti iemērc aukstā ūdenī un no rīta noskalo. Tad sēklas ber stikla traukā un pārsien pāri atverei marli. Turpmākās dienas no rīta un vakarā sēklas noskalo. Tā dari, līdz dīgsti ir sasnieguši gatavību.
Dīgstus vari pievienot teju jebkuram ēdienam, sākot no smūtijiem, līdz salātiem, sautējumiem, zupām, pat saldajos ēdienos, piemēram, kokosrieksta, zemeņu un dīgstu musā, kā arī pagatavot gardu pesto.

 

Lai izdodas soli pa solim atjaunot enerģijas krājumus neaizmirstamam pavasarim. Atceries, ka visam jābūt līdzsvarā – baudi svaigus un gardus ēdienus, izvēlies fiziskās aktivitātes, kas rada prieku, atbrīvojies no liekā un piepildi savu dzīvi ar jaunām, iedvesmojošām lietām un zināšanām!