0.00

Palutini tēti ar gardumiem no rudens ražas!

08.Sep 2023

Septembra otrajā svētdienā ierasti tiek svinēta Tēva diena! Šogad tā iekrīt 10.septembrī. Vienlaikus septembris ir arī laiks, kad varam novērtēt ražas bagātību, baudīt dārza un meža veltes. Šajā rakstā iepazīsti vienkāršas un sātīgas sezonas dārzeņu receptes, kā arī desertu idejas, ar kurām iepriecināt tēti Tēva dienā!

Tu savu tēti, vectēvu vai krustēvu pazīsti vislabāk, tāpēc noteikti jau zini, kas viņu varētu iepriecināt. Iespējams, kāda kopīga aktivitāte, piemēram, makšķerēšana, baseina apmeklējums vai draudzīga tenisa spēle. Varbūt kopā plānojat apmeklēt Tēva dienas svētkus Vērmanes dārzā, lai baudītu plašo izklaides programmu un grupas Dzelzs vilks koncertu. Varbūt kopā fanosiet, skatoties Pasaules kausa basketbolā finālspēli.

 

Kopīga aktivitāte var būt arī došanās uz laukiem vai zemnieku tirdziņa apmeklējums, lai atgrieztos mājās ar daudz un dažādiem, vitamīniem bagātiem dārzeņiem. Šis ir laiks, lai uzņemtu enerģiju tumšajiem gada mēnešiem un gatavotu ne tikai ierastās receptes, bet arī izmēģinātu jaunas. Pārsteidz un palutini tēti ar jaunām garšām.

 

Sātīgā un ātrā ķirbju un lēcu biezzupa

Tev vajadzēs:
2 glāzes gabaliņos sagriezta ķirbja
1 burkānu, sagrieztu gabaliņos
1 sīpolu
3 ķiploka daiviņas
250g sarkano lēcu
1.5 l ūdens
1 tējk. kumina
1 tējk. kurkumas
Sāli, piparus pēc garšas
Katlā apcep sīpolu un ķiploku eļļā, pievieno ķirbi, burkānu, mazliet pasautē. Pievieno noskalotas lēcas, pārlej ar ūdeni un sautē tik ilgi, līdz dārzeņi mīksti, apmēram 15-20 minūtes. Sablendē zupu viendabīgā konsistencē un izbaudi!

 

Kičari

Kad vēlies sildošas un viegli pagatavojamas vakariņas, pagatavo Kičari. Kičari Ājurvēdā pazīstams kā ķermeni attīrošs ēdiens, kas ir viegli sagremojams un vienlaicīgi sniedz ķermenim nepieciešamās uzturvielas. Kičari bieži tiek izmantots dažādās attīrīšanās kūrēs, kā arī brīžos, kad jūtamas pirmās saaukstēšanās pazīmes. Receptē droši vari izmantot jebkurus dārzeņus, kuri tev ir pieejami (burkānu, kabaci, ķirbi, pupiņas utt.).
Sastāvdaļas:
1 gl. mung pupiņas (noskalotas)
½ gl. rīsi (noskaloti)
2 gl. gabaliņos sagriezti dārzeņi pēc izvēles (burkāni, kabacis, ķirbis)
1 tējk. sinepju sēklas
1 tējk. kumina sēklas
1 tējk. malts koriandrs
1 tējk. kurkuma
1 tējk. ingvers (sarīvēts)
5 glāzes ūdens
1 ēdamk. eļļa
Sāls pēc garšas
Eļļā pāris sekundes apgrauzdē garšvielas, pievieno dārzeņus, mazliet pasautē, tad pievieno rīsus un pupiņas. Pārlej ar ūdeni un pievieno sāli. Sautē uz nelielas uguns apmēram 30 minūtes, līdz kičari sasniedzis putrai līdzīgu konsistenci. Lai labi garšo!

 

Kas gan būtu svētki bez deserta! Ja pamatēdienā esat izmēģinājuši un atklājuši jaunas garšas, tad saldajā ēdienā variet mazliet atgriezties bērnībā. Tētis noteikti priecāsies uz deserta šķīvja ieraugot vafeļu trubiņas ar iebiezināto pienu, ābolu/kanēļa tarti, saldo ruleti vai leģendāro Selga cepumu un biezpiena kūku.
Tev vajadzēs:
400 g Selga cepumu (droši variē dažādas garšas, piemēram, ar plūmju garšu un magoņu sēkliņām un ar iebiezinātā piena garšu)
1kg biezpiena
200g cukura
150g marmelādes
500ml saldā krējuma
Ogas dekorēšanai
Bļodā sajauc biezpienu, cukuru, marmelādi. Saputo saldo krējumu stingrās putās un pievieno biezpiena masai. Veido kūku: pa kārtām liec cepumus un biezpiena masu. Noslēdz ar biezpiena masu un dekorē ar ogām!

 

Lai skaista kopā būšana!