0.00

Nenovērtētais pavasara varonis rabarbers

05.Jun 2023

Laiks kļūst arvien siltāks, dienas garākas, un līdz ar pirmajiem saules stariem mūs priecē arī svaigu dārzeņu sezona. Viens no sezonas gardumiem ir rabarbers. Šis daudzgadīgais augs ar garajiem, sarkanajiem kātiem un zaļajām lapām nāk no senās Volgas upes vēsajiem krastiem.

Lai gan patiesībā rabarbers ir dārzenis, kulinārijas pasaulē to vairāk uztver un izmanto kā augli. Šāda klasifikācija tam arī tika oficiāli piešķirta Ņujorkas tiesā 1947. gadā.

 

Interesanti fakti

Šim šķietami necilajam dārzenim, kurš bez lielas kopšanas un aprūpes aug teju jebkurā dārzā, ir sena vēsture. Viduslaikos rabarberi tika ļoti augstu vērtēti to ārstniecisko īpašību dēļ. Mērot pēc svara, tie bija pat vērtīgāki nekā opijs, kanēlis un safrāns, kas tajā laikā bija vienas no visaugstāk vērtētajām precēm. Rabarberu slava kā dziedinošam augam saglabājusies cauri vēsturei.
Mūsdienās Rietumjorkšīrā, Anglijā atrodas teritorija, pazīstama kā “Rabarberu trijstūris”, kas ieguvusi pasaules atzinību, ražojot vienus no labākajiem rabarberiem. Šīs vietas īpašie klimata un augsnes apstākļi rada ideālu vidi rabarberu audzēšanai, rezultātā iegūstot izcilu kvalitāti un garšu.
Rabarbers īpaši labi aug aukstā temperatūrā, tāpēc, lai stimulētu tā augšanu pavasarī, nepieciešams atdzesēšanas periods ar temperatūru zem 4 grādiem pēc Celsija. Šī adaptācija ļauj rabarberiem uzplaukt reģionos ar vēsāku klimatu.
Arī bez labas aukstuma panešanas rabarberi ir ļoti izturīgi augi. Ar atbilstošu kopšanu tie var augt desmitiem gadu, nodrošinot bagātīgu ražu un nepārtrauktu prieku dārzniekiem un kulinārijas entuziastiem.
Tomēr būtiski pieminēt, ka, lai gan rabarberu stumbri ir garšīgi un ar daudzveidīgu pielietojumu, to zaļās lapas satur skābeņskābi, kas, patērēta lielos daudzumos, var būt indīga, tāpēc svarīgi gatavošanā izmantot tikai rabarberu stumbrus, no lapām atbrīvojoties.

 

Uzturvērtība

Rabarbers ir ne tikai kulinārs baudījums – tajā koncentrētas arī daudzas vērtīgas uzturvielas. Augā ir maz kaloriju, bet daudz šķiedrvielu, kas veicina gremošanu un stabilizē cukura līmeni asinīs. Tas ir lielisks K vitamīna, kas nepieciešams asins recēšanai un kaulu veselībai, un C vitamīna, kas atbalsta imūnsistēmu un darbojas kā antioksidants, avots. Rabarbers satur arī gana daudz kalcija, kas nodrošina stiprus kaulus un zobus, kā arī tajā ir luteīns – savienojums, kas labvēlīgi ietekmē ādas un acu veselību.
Bez visa tā rabarbers satur arī vitamīnu E, kas palīdz aizsargāt šūnas no viena no galvenajiem pāragras novecošanas iemesliem – oksidatīvā stresa, un B kompleksa vitamīnus, kas nodrošina normālu nervu sistēmas darbību. Tāpat rabarbers ir daudzu vērtīgu, normālai organisma darbībai nepieciešamu minerālvielu, piemēram, dzelzs, magnija un mangāna, avots.

 

Saderība ar citiem augļiem un dārzeņiem

Rabarbera unikālā skābā garša ļauj to lieliski kombinēt ar daudziem citiem augļiem un dārzeņiem. Klasiskā kombinācija ar zemenēm radīs perfektu līdzsvaru starp skābu un saldu, padarot to par populāru izvēli kūkām, pīrāgiem un ievārījumiem. Rabarbers ļoti labi papildina arī ābola un bumbiera dabisko saldumu, uzlabojot dažādu desertu un konditorejas izstrādājumu garšu.
No sāļajām kombinācijām rabarberi lieliski sader kopā ar sakņu dārzeņiem, piemēram, bietēm un burkāniem, piešķirot ēdieniem atsvaidzinošu un pikantu pieskaņu. Tā skābums arī padarīs vieglāku treknas gaļas ēdienu, piemēram, cūkgaļu vai pīli, radot unikālu un patīkamu garšas kombināciju. Rabarbera skābums piešķirs ēdienam dziļumu, radot harmonisku buķeti, kas aizraus garšas kārpiņas.

 

Plašais pielietojums virtuvē

Klasisks visiem labi zināms rabarbera pielietojums ir rabarberu plātsmaize un pīrāgs, tomēr virtuves piedzīvojumiem nevajadzētu beigties tikai ar šiem ēdieniem. Sagatavo ziemai rabarberu ievārījumu vai sasaldē un pievieno tos veselīgam smūtijam ar Naturli auzu dzērienu. Izmēģini kādu jaunu vasaras desertu, pievienojot gardo Spilvas šokolādes mērci. Rabarbers labi garšos arī dažādās siera kūkās, piemēram, kombinācijā ar balto šokolādi vai zemenēm, kūkas pamatā izmantojot Selgas cepumus ar savu iecienītāko garšu. Pievieno ceptus rabarberus kādam no saviem mīļākajiem Naturli saldētajiem desertiem.
Tiem, kas vēlas baudīt sāļos ēdienus, vērts izmēģināt rabarberu čatniju, kas lieliski sader ar grilētu gaļu, karstmaizēm vai siera plati. Tāpat arī svaigumam un krāsainam akcentam plānās šķēlītēs sagrieztu rabarberu var pievienot dārzeņu salātiem vai salātiem ar jūras veltēm. Rabarberu skābums tiem iedos patīkamu kontrastu.
Rabarbers patiesi ir nenovērtēts pavasara varonis! No tā senas vēstures un vērtības dziedniecībā līdz uzturvielu un vitamīnu bagātībai un daudzveidīgajam pielietojam kulinārijā – rabarbers piedāvā neskaitāmas iespējas to izmantot uzturā. Nākamreiz, kad redzēsi rabarberu vietējā tirgū vai kādā dārzā, ļauj rabarberam iedvesmot izmēģināt jaunas receptes un radīt neaizmirstamus ēdienus sev un saviem tuviniekiem.