Konservēšanas padomi gardai ziemai – saglabā vasaras garšu burciņā
25.Jul 2022
Vasaras un dārza labumi, protams, ir jābauda svaigā veidā, tomēr ziemas tuvošanās rada vēlmi burvīgās vasaras garšas saglabāt arī ziemai.
Dažādi ogu un augļu ievārījumi, marinēti gurķi, tomāti želejā, zupu sagataves un citi konservējumi rada lielu prieku, gandarījumu un patīkamu atvieglojuma sajūtu brīžos, kad vēlies žiglas vakariņas vai nav iespējas aiziet uz veikalu ziemas aukstumā.
Katram no mums ir savi iecienītākie ēdieni, ko ikdienā visbiežāk gatavojam un baudām. Pēc tiem ir arī visērtāk vadīties, lai nolemtu, ko gatavot ziemai. Jāņem vērā arī tas, kas pieejams pašu dārzā, ir sezonāls vai vienkārši ļoti, ļoti garšo. Pirms iepazīsties tālāk ar interesantām receptēm, ieskaties, kādus knifiņus atklāj eksperti par ikkatras vasaras konservēšanas hitu – marinētiem gurķiem!
Ievārījumi
Kas gan būtu svētdienas pankūku rīts ģimenes lokā, rīta putra vai auzu maizcepums bez vecmammas vai pašu gatavota ievārījuma. Latvijas vasara piedāvā tik daudz ogu un augļu, kurus izmantot ievārījumos. Zemenes, ķirši, avenes, upenes un jāņogas, ērkšķogas, āboli un bumbieri… Klasiski ievārījumi ir zelta vērtē, bet interesantāku garšu meklētājiem iesakām pamēģināt dažādas ogu un augļu kombinācijas.
Gatavojot pastu, sautējumus vai picu, noteikti priecāsies, ka vasarā esi parūpējies par konservētiem tomātiem vai tomātu un dažādu dārzeņu – kabaču, burkānu, paprikas salātiem. Tā būs lieliska un ātra piedeva arī rīsiem vai kartupeļiem. Tomāti želejā, marinēti gurķīši un konservēti ķirbji ir klasika, par kuru priecājamies ikreiz, aizbraucot ciemos pie omītes. Kāpēc gan pašam neizmēģināt kādu viņas recepti vai pavadīt sirsnīgu laiku kopā ar omīti, rūpējot gardumus ziemai?
Izmeklētu garšu cienītājiem un jaunu garšu entuziastiem jāizmēģina pikanto ievārījumu pagatavošana, piemēram, burkānu un medus ievārījumu, kas lieliski garšo ar gan ar saldējumu, gan sieru. Ciemos atnākušie draugi noteikti būs sajūsmā!
Zaļumi ziemai
Īsti vasarīgu garšu ēdieniem piešķir svaigi zaļumi. Dilles, pētersīļi, selerija, baziliks un citi garšaugi ļauj atklāt jaunas iemīļoto ēdienu nianses. Neatkārojamo bazilika aromātu un garšu vari saglabāt ziemai vairākos veidos: saldēt ledus kubiņos, aplejot ar ūdeni vai olīveļļu, kaltējot vai sasmalcinot un aplejot ar olīveļļu uzglabāšanai ledusskapī.
Ne tikai baziliks, bet arī citi zaļumi lieliski garšo pesto mērcē. Pamēģini klasisko recepti variēt ar pētersīļiem, selerijām vai dažādu zaļumu sajaukumu.
Ogu saldēšana
Ja nodoties konservēšanas priekiem vēl neesi gatavs, tad atceries par… saldētavu. Mīļās zemenes, avenes un citas ogas ziemā sniegs patiesu prieku gan gatavojot smūtijus, gan kūkas un mafinus, gan baudot tāpat ar mīļāko desertu. Ogas iespējams sasaldēt gan veselas, gan samaltas.
Papildini pieliekamo
Ja meklē iedvesmu jauniem konservēšanas piedzīvojumiem vai bez liekām raizēm vēlies papildināt savu pieliekamo ziemai, ieskaties Oveikals virtuālajos plauktos. Marinētas bietes un dažnedažādi gurķīši, pikantā vīriešu zapte, lečo, dažādas zupas, pupiņu salāti, kečups, mērcītes, ievārījumi un daudz kas cits ātrām maltītēm mājās. Lai plašais piedāvājums kļūst par tavu iedvesmu izmēģināt jaunas garšas un atklāt jaunus mīļākos ēdienus.