0.00

Ko neierastu pagatavot no ķirbja un āboliem?

27.Oct 2023

Rudens viducis ir laiks, kad beidzot varam atvilkt elpu. Vairāk pavadīt laiku mājās un izmēģināt jaunas receptes virtuvē. Ja tev mājās jau kādu laiku glabājas ābolu maisiņš vai neliels ķirbis, izlasi šo rakstu, lai gūtu idejas, kā šīs rudens veltes pagatavot mazliet neierastā veidā.

Kad domājam par ķirbjiem, tad visticamāk pirmais, kas nāk prātā ir ķirbja krēmzupa, kurai ir daudz un dažādas variācijas, bet tikpat lieliski ķirbis garšo arī salātos. Krāsnī cepta ķirbja un fetas siera salāti būs lielisks maltītes iesākums vai piedeva dažādiem gaļas ēdieniem.

 

Krāsnī cepta ķirbja un fetas siera salāti

 

600g kumosa lieluma gabaliņos sagriezts ķirbis
75g ciedru rieksti
150g spinātu lapas
80g Feta siers
2 ēd.k. olīveļļa
Sāls un pipari pēc garšas
Salātu mērcei:
1 ēd.k. medus
2 ēd.k. balzāmetiķis
2 ēd.k olīveļļa
Sāls un pipari pēc garšas

 

Liec ķirbi uz cepampannas, pārkaisi ar sāli, pipariem un pārslaki ar eļļu. Cep cepeškrāsnī 200C, apmēram 20 minūtes, līdz ķirbis kļūst mīksts. Uz pannas viegli apgrauzdē ciedru riekstus, nepārtraukti maisot, lai nepiedeg. Kārto traukā spinātus, ķirbi, riekstus un Fetas sieru. Sajauc visas mērces sastāvdaļas un pārlej salātiem. Pasniedz uzreiz!

 

Ķirbja maize

 

Līdzīgi kā esam iepazinuši un iemīļojuši burkānkūku un banānmaizi, arī ķirbis lieliski garšo desertos. Pamēģini brīvdienu rītā palutināt ģimeni ar ķirbja maizi, kuras aromāts debešķīgi piepildīs visu māju.

 

340g ķirbju biezenis (apcep ķirbi cepeškrāsnī un pēc tam sablendē vienmērīgā masā)
60ml apelsīnu sula
120 ml eļļa
2 olas
220g milti
100g cukurs
150g brūnais cukurs
1 tējk. dzeramā soda
2 tējk. malts kanēlis
¼ tējk. malts muskatrieksts
¼ tējk. maltas krustnagliņas
¼ tējk. malts ingvers
120g sarīvēta šokolāde

 

Sajauc atsevišķi sausās un mitrās sastāvdaļas, tad abas apvieno un pievieno šokolādi. Lej garenā cepampannā, kuru viegli pārklāj ar foliju. Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem, cep kūku apmēram 60 minūtes, bet pēc pirmajām 30 minūtēm noņem foliju, lai kūka kļūst zeltaini brūna. Tā ir gatava, kad, kūkas viducī iespraužot kociņu, tas neaplīp ar mīklu. Ļauj kūkai atdzist, tad izbaudi ar mīļāko tēju, kafiju vai šokolādes dzērienu.

 

Ābolu siera kūka

 

Savukārt, ja šogad baudi ābolu ražas bagātību, izmēģini dekadenti bagātīgo ābolu siera kūku, kuras pagatavošanai nav vajadzīga cepeškrāsns.

 

Ābolu pildījumam:
4 āboli (nomizoti un sagriezti gabaliņos)
55g brūnais cukurs
1 tējk. kanēlis
1,5 tējk. kukurūzas ciete
Pamatnei:
300g Selga cepumi
140g sviests
1 tejk. Kanēlis
Pildījumam:
750g krēmsiers
125g pūdercukurs
300ml saldais krējums
Vaniļas cukurs

 

Lai pagatavotu ābolu pildījumu, liec katliņā ābolus, cukuru, kanēli, kukurūzas cieti un sautē, līdz āboli kļūst mīksti (10-15 minūtes). Atdzesē.
Veido kūkas pamatni. Sasmalcini cepumus, pievieno izkausētu sviestu, kanēli. Kārto masu kūkas formā, kuras diametrs ir apmēram 22cm. Kārtīgi pieplacini un liec dzesēties ledusskapī 30 minūtes.
Sakul putukrējumu, atsevišķā bļodā viendabīgā masā sakul krēmsieru, cukuru un vaniļas ekstraktu. Abus uzmanīgi apvieno.
Pārklāj krēmsiera masu pāri cepumu pamatnei un liec ledusskapī vismaz uz 4 stundām. Tad pāri krēmsieram kārto ābolu ievārījumu.

 

Lai labi garšo!