Pēcsvētku rītā nevienam vien rodas jautājums, ko darīt ar neapēstajiem gardumiem, kā tos saglabāt ilgāk, vai ko no tiem pagatavot. Šajā rakstā par to, kā rīkoties ar svētku mielasta atlikumiem.
Ziemassvētku un Jaunā gada svinību centrālais notikums ir maltīte – kopīgas pusdienas vai vakariņas. Galdā tiek celti ēdieni, kuri iespējams tiek gatavoti un baudīti tikai reizi gadā, kopā sanākot visai ģimenei. Tāpat katrs ciemiņš atnes savu gardumu, un svinību galds teju lūst no bagātības. Bet ko iesākt ar pāri palikušo ēdienu? Lasi tālāk!
Plāno maltīti
Lai mazinātu nevajadzīgus tēriņus, ietaupītu laiku, kā arī samazinātu atkritumu daudzumu, jau pirms svētkiem saplāno savu svētku mielastu. Izdomā, kādas uzkodas, siltos vai aukstos ēdienus pasniegsi, kas būs desertā. Apdomā, vai tiešām viss, ko tradicionāli cel galdā, patiešām ir nepieciešams.
Ja uzņemsi ciemiņus, mielasta gatavošanu variet sadalīt. Tu vari uzņemties gatavot pamatēdienu, bet viesi atnest salātus, dažādas uzkodas – marinētus gurķīšus, čipsus, riekstiņus, kāds cits – parūpēties par desertu – kūciņām, torti, konfektēm vai piparkūkām.
Sadalot pienākumus, mazināsi satraukumu, vai visu paspēsi laikā, kā arī ikvienam viesim būs iespēja piedalīties burvīgo svētku kopā radīšanā.
Pēc svētkiem
Kad draugi pēc svinībām sāk doties mājās, laikus sameklē līdzņemšanas trauciņus, tā daļu ēdiena varēsiet sadalīt. Daudzi ēdieni otrā rīta mēdz garšot vēl labāk – iecienītais rasols ir savilcies, iepriekšējā dienā ceptā kūka ir kļuvusi vēl sulīgāka u.tml. Tos noteikti arī labprāt baudīsi pēcsvētku brokastīs.
Sautēti, vārīti vai krāsnī cepti dārzeņi
Ja pāri palikuši sautēti vai krāsnī cepti dārzeņi – burkāni, brokoļi, paprika, ziedkāposti – tos vari pievienot rīta omletei vai smalki sagriezt un pievienot sāļo vafeļu vai mafinu mīklas masai. No pāri palikušajiem vārītajiem kartupeļiem vari pagatavot tradicionālo spāņu tortillu vai spāņu omleti. Vārītos kartupeļu sagriez šķēlēs, uz pannas apcep sīpolus, izkārto abus cepamajā pannā, pārlej ar sakultām olām un garšvielām. Cep uz mazas liesmas uz plīts vai cepeškrāsnī.
Pelēkie zirņi
No pāri palikušajiem pelēkajiem zirņiem vari pagatavot plācenīšus, kurs baudīt tāpat vai izmantot, piemēram, burgera pagatavošanā. Zirņus saspaida ar stampiņu vai sablendē viendabīgā masā kopā ar olu un garšvielām. No masas veido plācenīšus, kurus apcep eļļā uz pannas. Baudi plācenīšus ar kādu gardu mērcīti vai liec starp burgera maizītēm, pievienojot salātlapas, sieru un iecienītākos dārzeņus.
Cepetis
Ja pāri palicis cepetis, to vari sagriezt plānās šķēlītes un izmantot sviestmaižu pagatavošanai vai līdzīgi kā ar dārzeņiem – pievienot omletei.
Maize
Sakaltušu maizīti vari “atdzīvināt”, mazliet samitrinot un tad ietinot folijā un liekot cepeškrāsnī 150C, atkarībā no maizītes lieluma uz 10-20min. Maizīte būs mīksta un kraukšķīga.
Piparkūkas
Pāri palikušās piparkūkas, būs lielisks pamats siera kūkai, kur tradicionālo cepumu vietā vari izmantot – saberztas piparkūkas. Īpaši garda izklausās Našķoties Zanes Siera kūka ar piparkūku pamatni un mandarīnu pildījumu. Tāpat no piparkūkām vari pagatavot kārtojumu, kurā saberztas piparkūkas kombinē ar ogām vai ievārījumu un putukrējumu. Par pamatu vari izmantot šo recepti vai arī šo Piparkūku tiramisu recepti.