0.00

Ko darīt ar pāri palikušajiem pēcsvētku gardumiem?

19.Jun 2023

Līgo svētku brīvdienas tiek gaidītas teju visu gadu. Tas ir brīdis, kad kopā sanāk ģimene, draugi, kad visiem ir iespēja nesteidzīgi aprunāties un piedalīties svētku brīnuma radīšanā – pīt vainagus, sakopt māju, rotāt apkārtni un, protams, gatavot svētku mielastu.

Nereti Līgo svētku galds ir tik bagāts, ka pat otrā rītā tas lūst no ēdienu daudzuma. Šajā rakstā par to, kā tradicionālos gardumus baudīt nākamajā vai turpmākajās pēcsvētku dienās.

 

Lai neradītu lieku ēdienu zudumu un samazinātu iespēju, ka neapēstais ir jāmet ārā, jau pirms svētkiem kopā ar draugiem varat sadalīt atbildības. Viens atbild par Jāņu sieru, kāds par augļiem un dārzeņiem, kāds par maizītēm, gaļu utt. Tādejādi neradīsies situācija, kad cienastu ir vairāk kā vajadzīgs un iespējams apēst. Tomēr, ja pēc svētkiem pāri palikušais ēdiens liek lauzīt galvu, tad šeit būs idejas, kā to gardi pagatavot turpmākajām ēdienreizēm.

 

Jāņu siers

Jau no paša rīta līgotājus vari palutināt ar ķimeņu siera karstmaizītēm. Sarīvē Jāņu sieru, pievieno tam kādu citu viegli kūstošu sieru, sakultu olu un nedaudz majonēzes. Apsmērē maizīti ar sviestu, liec virsū siera masu un cep cepeškrāsnī līdz maizītes kļūst kārdinoši zeltainas.
No Jāņu siera vari pagatavot arī saldās karstmaizes, piemēram, trijstūrmaizīšu tosterī. Uz maizītes klāj iemīļotāko ievārījumu, piemēram, brūkleņu vai ķiršu, liec virsū siera šķēli un pāri otru maizīti. Cep tosterī, līdz maizīte gatava.
Grilēts vai apcepts Jāņu siers ir lieliska piedeva salātiem. Zaļos salātus pēc izvēles kārto šķīvī kopā ar sagrieztiem tomātiem, gurķiem un zemenēm, pārlej ar iecienītāko salātu mērci. Pievieno uz pannas ātri apceptus Jāņu siera gabaliņus un baudi nekavējoties!

 

Augļi un ogas

Ja pēcsvētku rītā bļodās gozējas mazliet savītuši augļi un ogas, pagatavo gardu augļu kokteili. Te nu ir iespēja izpausties tavam radošumam. Lai kokteilis saldāks, pievieno banānus vai dateles, lai bagāts ar olbaltumvielām – grieķu jogurtu un riekstu sviestu, lai sātīgāks – avokado un augu pienu. Visas sastāvdaļas liec blenderī un gatavs!

 

Šašliks un desiņas

Pāri palikušās desiņas būs lielisks papildinājums pēcsvētku brokastu omletei, savukārt no izceptā šašlika vari pagatavot salātus. Novāri kartupeļus vai izmanto tos, kas palikuši pāri no Līgo svētku svinībām. Sagriez šašliku un kartupeļus kubiņos, pievieno sasmalcinātas cieti vārītas olas, marinētus vai svaigus gurķīšus, zaļos zirnīšus, lociņus. Pievieno salātiem majonēzi un garšvielas pēc izvēles. Atdzesē un cel galdā!

Čipsi

Ja pāri palikuši čipsi, tos vari izmantot kraukšķīgas vistiņas pagatavošanai. Sagriez vistas fileju kumosa lieluma gabaliņos. Sasmalcini čipsus blenderī, pievieno paprikas pulveri, ķiploku un sīpolu pulveri (vai garšvielas pēc savas izvēles). Sakul 1-2 olas (atkarībā no vistas daudzuma). Ieber lēzenā šķīvī miltus, otrā šķīvī čipsu un garšvielu maisījumu un trešajā sakultās olas.
Izklāj pannu ar cepamo papīru. Apviļā vistas gabaliņus miltos, tad olā un noslēgumā čipsu maisījumā, liec ar atstarpi uz cepampannas. Cep vistu 200C, līdz tā gatava. Pasniedz ar mīļāko mērcīti.

 

Lai Līgo svētki iedvesmo jaunu garšu iepazīšanai!