0.00

Grilēts ēdiens – padomi vasaras sezonas atklāšanai

09.May 2022

Vasaras sezona nav iedomājama bez lielākām un mazākām svinībām. Dārza svētki, pikniks dabā, ciemošanās uz terases – ikvienu notikumu spilgtāku padara grilēts ēdiens. Šajā rakstā dalīsimies ar idejām, kā maltīti, kas gatavota uz grila, padarīt neaizmirstamu.

Uz grila gatavota gaļa un zivis

Pirmais, kas nāk prātā, domājot par uz grila gatavotu ēdienu, ir gaļa. Tā nu ir gaumes lieta, vai tavā iepirkumu sarakstā ir cūkgaļas šašliks, vistas fileja vai jēra gaļa. Vai izvēlies jau gatavu produkciju, vai uzticies savām pavāra prasmēm un marinādi gatavo pats.

Tas nemaz nav sarežģīti, piemēram, sulīgas vistiņas pagatavošanai, tev būs nepieciešama vien vistas fileja, majonēze, citronpipari un dilles. Iemarinē vistu 20 minūtes, un gaļa ir gatava cepšanai.

Ja priekšroku dod zivīm, tad lieliska izvēle būs grilēts lasis vai forele. Visvienkāršāk un drošāk zivi pagatavot, ietinot folijā. Garšu bagātināšanai pie zivs vari pielikt citronu, sāli un piparus un mīļākos garšaugus.

 

Veģetāriešiem un vegāniem

 

Burgeri

Ja tavā viesu vidū ir cilvēki, kas uzturā nelieto gaļu, vai ja vēlies viesus pārsteigt ar jaunām garšām, pamēģini pagatavot augu valsts burgerus. Atliks vien sagatavot gardu maizīti, svaigus dārzeņus, mērcīti, un burgeri pavisam ātri būs gatavi.

 

Cepts – grilēts siers

Īpašs gardums ir uz grila gatavots brī vai kamambēra siers. Līdzīgi kā zivi – siera ritulīti ietin folijā, apzied ar olīveļļu un pievieno rozmarīna, timiāna zariņu vai ķiploka daiviņas. Cep uz grila 15 min, līdz siers kļuvis mīksts. Grilēto sieru pasniedz ar bageti, krekeriem vai maizcepumiem, garšu bagātināšanai vari viesiem piedāvāt medu, brūkleņu vai aprikožu ievārījumu vai karamelizētu sīpolu džemu.

 

Grilēti dārzeņi

Uz grila gatavoti dārzeņi piešķirs jaunas garšas un krāsas tavai maltītei. Grilēšanai piemērota ir paprika, kukurūzas vālītes, cukini, sēnes, sparģeļi, ķiršu tomātiņi, sīpoli. Lai grilēti dārzeņi kļūtu vēl gardāki, pēc grilēšanas vari tiem pārliet balzamiko mērci, pesto vai mango-čili mērci.

Ir vērts atcerēties arī bērnības garšas, kad liels brīnums un gardums bija ugunskurā cepts kartupelis ar sviestu, dillēm un krējumu.

 

Desertā

Lai arī saldie ēdieni dārza ballītēs parasti paliek otrajā plānā, tomēr ar uz grila gatavoti deserti ir kas patiešām īpašs. Variācijas ir daudz un dažādas.

Grilēts banāns – banānā ar mizu iegriez garenisku svītru piepildi to ar šokolādes gabaliņiem, ietin folijā un cep uz grila pāris minūtes. Baudi tāpat vai ar saldējumu.

Grilēti persiki – pārgriez persikus uz pusēm, izņem kauliņus. Pārgriezto vietu apsmērē ar olīveļļu un cep aptuveni 3-4 minūtes no katras puses, līdz persiks kļuvis mīksts. Pasniedz ar saldēto zemesriekstu, karameles un šokolādes desertu.

Grilēts ananass – sagriez ananāsu šķēlēs, apsmērē ar izkausēta sviesta, brūnā cukura un kanēļa maisījumu un grilē 2-3 minūtes katru pusi. Pasniedz ar šokolādes mērci, svaigām ogām un dekorē ar piparmētru.

Grila zefīri – šī, iespējams, ir gardākā Našķoties Zane recepte, ko pagatavot uz grila. Sajūsmā būs bērni un visi, visi kārumnieki. Sastāvdaļas pavisam vienkāršas: zefīri, šokolāde un Selga cepumi.

 

Piedevas

Lai vai kāda būtu tava izvēle, gatavojot maltīti uz grila, piedāvā arī plašu piedevu klāstu. Svaigi dārzeņi – tomāti, gurķi, burkāni, redīsi, zaļie salāti kopā ar mērcītēm būs pieprasīti ikvienā ballītē. Tāpat arī marinēti gurķīši, šampinjoni, paprika piešķirs ēdienam vajadzīgo pikantumu. Kečups, sinepes, dressingi ļaus atklāt grilēto ēdienu garšas nianses, savukārt čipsi un riekstiņi noderēs līdz brīdim, kamēr grilētie meistardarbi tiks celti galdā.

Un kas gan būtu vasara bez aukstās zupas? Ikviens zina, ka tad, kad galdā tiek cepta aukstā zupa – vasara var oficiāli sākties! Lai garda, priecīga un saulaina pirmā dārza ballīte!