0.00

Deserti, kuros galveno lomu spēlē dārzeņi

12.Sep 2022

Rudens ražas laiks ir īstais brīdis baudīt dārzeņus un uzņemt papildu vitamīnus. Zupas, sautējumi, salāti, konservējumi un marinējumi piepilda vēderus un rada patiesu apmierinājuma sajūtu.

Vai zināji, ka bietes, burkāni, ķirbis un kabacis garšo lieliski arī saldajos ēdienos? Brīvdienas ir īstais laiks izmēģināt jaunas receptes un pārsteigt ģimeni ar ko jaunu. Šajā rakstā 4 desertu receptes, kurās galveno lomu spēlē iemīļoti dārzeņi.

 

Bietes

Bietes piešķir desertiem patīkamu saldumu un arī mitrumu, ļaujot samazināt izmantoto taukvielu daudzumu. Visbiežāk bietes tiek izmantotas desertos ar šokolādi vai kakao, radot bagātīgu un aromātisku garšu piedzīvojumu.

 

Biešu un šokolādes braunijs
  • 300g vārītas, sarīvētas bietes
  • 200g tumšā šokolāde
  • 100g sviests
  • 3 olas
  • 220g cukurs
  • 100g pašbriestošie milti
  • 20g kakao pulveris
Sakarsē cepeškrāsni līdz 180g, ūdens peldē izkausē šokolādi un sviestu. Sakuļ olas ar cukuru, masai pievieno miltus, kakao pulveri, bietes un izkausēto šokolādi un sviestu. Masu lej cepampannā un cep apmēram 30-40 minūtes. Atdzesē un sagriež gabaliņos.

 

Ķirbis

Ķirbis piešķir ēdienam patīkami saldenu garšu un viegli dzeltenu krāsu. Daudzās receptēs tiek izmantots ķirbja biezenis, kuru vari pagatavot jau iepriekš un glabāt slēgtā traukā ledusskapī vai sasaldēt. Ķirbi sagriez palielās šķēlēs vai gabalos, liec cepešpannā un apslaki ar nelielu daudzumu eļļas. Cep 180C vidēji stundu vai līdz ķirbis ir mīksts. Atdzesē un tad sablenderē līdz viendabīgai masai. Ķirbja biezenis ir viena no sastāvdaļām ar šajā debešķīgajā siera kūkā.

 

Ķirbja siera kūka
Pamatnei:
  • 1 glāze sasmalcināti Selga cepumi (rudenīgai un spirdzinošai garšai izmēģini Selga cepumus ar dzērveņu garšu)
  • ¼ glāze izkausēts sviests
  • Pildījumam:
  • 450g krēmsiers
  • ¾ glāzes cukurs
  • 2 olas
  • 300g ķirbja biezenis
  • Kanēlis, ingvera pulveris, muskatrieksts pēc garšas
Virskārtai:
  • 2 glāzes skābais krējums
  • 2 ēdamkarotes cukurs
  • Vaniļas ekstrakts
  • Rieksti vai rudens ogas dekorēšanai
Cepumu drumstalas sajauc ar izkausēto sviestu un blīvi iespiež veidnē, veidojot kūkas pamatni. Krēmsieru sakuļ ar cukuru, pievieno olas, ķirbja biezeni, garšvielas. Masu pārlej cepumu pamatnei un cep cepeškrāsnī 50 minūtes 180C. Sajauc skābo krējumu ar cukuru un vaniļu. Masu pārklāj pāri kūkai un cep vēl 5 minūtes. Atdzesē, dekorē ar riekstiem vai ogām.

 

Cukini un kabači

Lai arī kabači un cukini neasociējas ar saldajiem ēdieniem, patiesībā to neitrālā garša iederas ļoti daudzos gardumos. Kabači piešķir ēdieniem sulīgumu un lielisku tekstūru. Kabačus saldajos ēdienos vari izmantot ar visu mizu, ja vien tā nav pārāk cieta, bet no lielām sēklām gan nepieciešams dārzeni atbrīvot. Ja receptē izmantoti rīvēti kabači, tad pirms pievienošanas mīklai vēlams nospiest lieko šķidrumu.

 

Cukini – banānu maize
  • 1  glāze sarīvēti, no liekā šķidruma nospiesti, cukini
  • 3 ļoti gatavi banāni, saspaidīti
  • 2 glāzes milti
  • ¼ glāze paniņas
  • 2 olas
  • 3/4 glāzes cukurs
  • 6 ēdamk. izkausēta sviesta
  • 3/4 tējk. cepamais pulveris
  • ½ tējk. sāls
Sajauc atsevišķi sausās un mitrās sastāvdaļas, tad abas apvieno viendabīgā masā un iecilā cukini. Cep 180C 50-60 minūtes.

 

Burkāni

Burkānkūka ir rudens desertu karaliene, tā rada omulīgu sajūtu, neatkarīgi no tā, vai baudi to jaukā kafejnīcā vai gatavo mājās. Pie tam mājās gatavots gardums piepilda visas istabas ar debešķīgu aromātu un rada neizsakāmu prieku mājiniekiem. Burkānu mafini ir Burkānkūkas mazās versijas, kuru pagatavošana ir pavisam vienkārša, bet cepšanas laiks īsāks. Tas nozīmē, ka pie garduma tiksi ātrāk!

 

Burkānu mafini
  • 250g sarīvēti burkāni
  • 150g izkausēts sviests
  • 200g cukurs
  • 2 olas
  • 200g milti
  • 2 tējk. cepamais pulveris
  • 125g rozīnes
  • 50g rieksti
  • 1/5 tējk. kanēlis
Sajauc sarīvētos burkānus ar sakultām olām un cukuru, pievieno izkausēto sviestu, miltus, kanēli un cepamo pulveri, riekstus un rozīnes. Pildi masu 12 mafinu formiņās, cep 200C apmēram 20 minūtes.

 

Lai jaunām garšām bagāts rudens!