0.00

Augusta ražas karalis – kabacis

24.Aug 2023

Augusts ir laiks, kad teju katrs no mums ir saņēmis jautājumu vai pats jautājis: “Vai tev nevajag kādu kabacīti? Man no laukiem atveda ļoti daudz”. Ja arī tev ir iespēja baudīt kabaču ražas varenību, noteikti neatsaki un dod iespēju šim brīnišķīgajam dārzenim atklāt savas unikālās garšas īpašības. Šajā rakstā iedvesmojies gardiem veidiem, kā kabaci pagatavot.

Kabaču rullīši ar fetas siera un jogurta pildījumu

Šī uzkoda lieliski iederas gan vasaras ballītēs, gan labi garšos brokastīs vai launagā. Sāc ar kabaču pagatavošanu. Sagriez nelielus kabačus plānās garās šķēlēs un viegli apcep eļļā, līdz tie kļūst mīksti. Ar papīra dvieļiem noņem lieko eļļu. Pildījumam saspaidi fetas sieru kopā ar grieķu jogurtu, pievieno saspiestu ķiploku, mazliet eļļas, piparus un sajauc viendabīgā masā. Liec pildījumu uz kabača šķēlēm un satin rullīšos. Ja šķiet, ka rullītis neturēsies kopā, vari to saspraust ar kociņiem.

 

Kabaču/cukīni nūdeles ar ķiplokā apceptām garnelēm.

Cukīni nūdeles labprāt izvēlamies restorānos, bet tās ir pavisam viegli pagatavojamas arī mājās, tev tikai nepieciešams dārzeņu griezējs vai rīve, kas sagriež cukīni smalkās strēmelēs. Tas arī ir lielākais darbs. Kad nūdeles sagrieztas, laiks improvizēt. Cukīni nūdeles vari ēst neapstrādātas, gluži tāpat kā gurķi, pievienojot mīļāko mērcīti vai pesto, ķiršu tomātiņus, avokado, riekstus un sēkliņas kraukšķīgumam. Savukārt, ja vēlies ko sātīgāku, vari nūdeles viegli pasautēt uz pannas nelielā eļļas daudzumā un tad pievienot, ķiplokā apceptas garneles vai, piemēram, gardās Naturli dārzeņu bumbiņas vai falafeluVieglas, debešķīgas un garšām bagātas vakariņas gatavas!

 

Kabaču lazanja

Brīvdienās vari mīļos palutināt ar kabaču lazanja – lielisku alternatīvu tradicionālajam itāļu ēdienam. Kabaču lazanja ir figūrai draudzīgāka, bet ne mazāk garda un aromātiska.
Tev vajadzēs:
4-5 nelielus kabačus (sagrieztus gareniski plānās šķēlēs)
½ gl. parmezāna sieru (sarīvētu)
3 gl. mocarella sieru (sarīvētu)
3 gl. tomātu mērci
Raudeni un baziliku pēc garšas
Pildījumam:
1 ½ gl. rikotas sieru
2 ķiploka daiviņas (sasmalcinātas)
¼ gl. parmezāna sieru
1 olu
Sāli, piparus pēc garšas.
  1. Vispirms sagatavo kabačus. Izklāj tos uz cepampapīra un viegli apsāli, pāris minūtes nogaidi un tad ar papīra dvieļiem noņem šķidrumu, kas atsulojies. Cep kabačus 8 minūtes 180 grādos un pēc tam atkal nosusini.
  2. Sagatavo pildījumu, vienmērīgi sajaucot visas sastāvdaļas.
  3. Gatavo lazanju. Dziļā traukā kā pirmo kārtu liec tomātu mērci, pāri tam kabačus, tad rikotas siera pildījumu, mocarella sieru un nedaudz parmezānu, pārkaisi ar baziliku un raudeni. Atkārto visu procesu, noslēdzot ar mocarellu un parmezānu.
  4. Cep krāsnī 40-45 minūtes.

 

Kabaču brauniji

Jā, no kabača vari pagatavot arī debešķīgu desertu, un pat lielākais gardēdis nepateiks, ka braunija sulīguma iemesls ir kabacis.
Tev vajadzēs:
2 gl. sarīvēta kabača (lieko šķidrumu vari nenospiest)
1 ½  gl. cukuru
½ gl. eļļu
2 gl. miltu
¼ gl. kakao pulvera
1 gl. sasmalcinātas šokolādes
Vaniļas ekstraktu, šķipsniņu sāli
1 ½ tējk. dzeramo sodu  

 

Sajauc visas sausās sastāvdaļas, pievieno eļļu, kabačus un šokolādi. Mīklu lej cepampannā un cep krāsnī 180 grādos apmēram 30 minūtes. Atdzesē un sagriez kvadrātveida gabaliņos.

 

 

Saki kabacim “JĀ” un jau šodien pagatavo ko gardu!