0.00

5 idejas vieglām vasaras ēdienreizēm

25.May 2022

Vasara ir laiks, kad baudīt enerģisku dzīvi pilsētā un debešķīgu mieru laukos. Tas ir arī laiks, kad mazāk pavadīt laiku virtuvē un vairāk kopā ar ģimeni un draugiem. Tomēr garšīgi paēst noteikti vajag, tāpēc šajā rakstā par to, kā pagatavot veselīgas brokastis, ātras vakariņas un pusdienas, kuras paņemt līdzi uz darbu.

Brokastis – nakts auzu pārslas burciņā

Mēdz teikt, ka brokastis ir svarīgākā ēdienreize, jo tās ieliek pamatu visām citām dienas maltītēm. Atkarībā no brokastu kvalitātes, sāta sajūta radīsies ātrāk, būs ilgāka un ēst dienas gaitā gribēsies mazāk. Ja ziemā tev cieņā bija auzu pārslu vai kādu citu graudaugu putra, tad vasarā un īpaši karstajā laikā vari pamēģināt t.s. overnight oats jeb auzu pārslas, kas pagatavotas iepriekšējā vakarā.

Burciņā vai bļodiņā ar vāku sajauc ½ glāzi auzu pārslu ar ½ glāzi piena vai augu piena, pievieno ¼ glāzi grieķu jogurta, 1 ēdamkaroti  čia sēklu un saldinātāju pēc izvēles. Visu kārtīgi sajauc un liec ledusskapī uz nakti. No rīta vēlreiz kārtīgi apmaisi un garšu bagātināšanai pievieno, ko vien sirds kāro. Papildu olbaltumvielām un lielākam sātam – riekstu sviestu, proteīna pulveri vai dažādas sēkliņas, spirgtumam – augļus, ogas vai ievārījumu, kraukšķīgumam – granolu.

 

Pusdienas līdzņemšanai – Caprese pastas salāti

Tomāti, mocarella un baziliks ir vasaras garšu  klasika. Ja vēlies iecienītos salātus padarīt sātīgākus vai ja esi pastas un makaronu mīlis, noteikti izmēģini Caprese pastas salātus. Tos vari baudīt gan siltus, gan aukstus.

Liec vārīties 2 glāzes fussili formas makaronus, tikmēr olīveļļā apcep 2 glāzes ķiršu tomātu, pievieno sāli un piparus pēc garšas. Cep apmēram 6-10 minūtes, līdz izveidojas garda tomātu mērcīte. Tad pievieno uzvārītos makaronus un ļauj nedaudz atdzist. Sasmalcini baziliku un mocarella siera bumbu, pievieno pastai, pārslaki ar balzāmetiķi, un gardas pusdienas gatavas!

 

Ātras un vieglas vakariņas – Budas vai Poke bļoda

Budas bļoda vai poke bļoda ir lielisks vasaras ēdiens. Atšķirība starp abiem ēdieniem ir tāda, ka Budas bļodas sastāvā parasti ir graudaugi (piemēram, pilngraudu rīsi, kvinoja vai soba nūdeles), proteīna avots – tofu, liesa gaļa vai olas, dārzeņi, sēklas un mērcīte, savukārt Poke bļodā – rīsi, lasis vai jūras veltes, jūraszāles, ingvers un dažādi dārzeņi.

Budas vai Poke bļodas ir lielisks ēdiens, ar kuru pacienāt draugus vasaras ballītēs. Lielākais darbs – sagriezt visas sastāvdaļas un pagatavot mērcītes (laika taupīšanai vari izmantot arī tikpat gardās gatavās). Katrs viesis var iejusties garšu meistara ādā un pēc saviem ieskatiem sakombinēt savu Budas vai Poke bļodu.

 

Deserts – zefīru kārtojums

Vasarai piestāv viegli deserti. Palutini sevi ar gaisīgu, mutē kūstošu zefīru un zemeņu desertu glāzītē. Sakul putukrējumu, sagriez zefīru un zemenes. Kārtām glāzē kārto putukrējumu, zefīru, zemenes un visu atkal atkārto. Dekorē ar riekstiem, šokolādes gabaliņiem un piparmētru lapiņām.

Lai deserts ikreiz pārsteigtu ar jaunām garšām, pagatavo to, izmantojot, piemēram, persiku vai aveņu zefīru un pieskaņojot arī attiecīgos augļus un ogas.

 

Spirdzinoši dzērieni

Karstajā laikā veldzējies ar ūdeni, kurš bagātināts ar svaiga gurķa un piparmētru šķēlītēm, ogām un augļiem vai, piemēram, viegli pagatavojamiem kokteiļiem – bezalkoholisko granātābolu mohito vai Ananasu – koriandra kokteili.

 

Izbaudi ikkatru vasaras dienu, ļaujies spontāniem piedzīvojumiem, ašām idejām un kopīgai laika pavadīšanai ar ģimeni un draugiem. Esi tas, kurš sper pirmo soli, lai šī vasara kļūtu neaizmirstama, ievies jaunas tradīcijas un uzdāvini mīļajiem mirkļus, kuri atmiņā paliks vēl ilgi!