4 dažādi veidi, kā interesanti pagatavot kartupeļus + Deserta recepte
23.Feb 2023
Kartupelis ir viens no tiem dārzeņiem, kurš garšo teju ikvienam, jo tā pagatavošanas iespējas ir daudz un dažādas. Tas ir mīts, ka kartupelis ir neveselīgs, patiesībā neveselīgi mēdz būt tikai kartupeļa pagatavošanas veidi.
Lai kartupeļi gatavošanas procesā zaudētu vismazāk uzturvielu, ieteicams tos cept vai vārīt ar visu mizu. Kartupeļi satur ļoti daudz ogļhidrātu un šķiedrvielu, kā arī C vitamīnu, B6 vitamīnu, kāliju un mangānu. Kartupeļi ir bagāti ar šķiedrvielām, kas veicina gremošanu, kā arī ogļhidrātus, kas ātri sniedz enerģiju.
Lai bagātinātu savu vakariņu arsenālu, šajā rakstā piedāvāsim 3 interesantas kartupeļu receptes darba dienu vai brīvdienu vakariņām, kā arī vienu deserta recepti… arī no kartupeļiem.
Ātrais kartupeļu sacepums
1kg kartupeļi
400ml saldais krējums
Sviests
Siers pārkaisīšanai
Garšvielas pēc izvēles (sāls, pipari, muskatrieksts)
Nomizo kartupeļus un sagriez plānās šķēlēs. Pannā nelielā sviesta daudzumā 5-10min pasautē kartupeļus, pievienojot saldo krējumu un garšvielas. Tad kartupeļus pārvieto uz trauku, kuru vari lietot cepeškrāsnī. Pārkaisi kartupeļus ar sieru un cep 180C apmēram 45 minūtes vai līdz kartupeļi ir mīksti.
Kartupeļu – puravu krēmzupa
6-8 vidēji lieli kartupeļi
2 puravi
1,5l buljons
Sāls, pipari, garšvielas pēc izvēles
Eļļa cepšanai
Pasniegšanai: zaļumi
Purava balto daļu rūpīgi nomazgā, sagriez un liec uz pannas cepties, līdz puravi kļūst mīksti. Nomizo kartupeļus un sagriez nelielos gabaliņos. Liec klāt pie puraviem un nedaudz apcep. Tad kartupeļus un puravus liec katlā, pielej buljonu un vāri, līdz kartupeļi mīksti. Zupu sablendē, pievieno garšvielas pēc savas gaumes. Pasniedz ar zaļumiem, baudi ar mīļākajām karstmaizītēm vai buljona pīrādziņiem.
Saspaidītie, kraukšķīgie kartupeļi ar etiķi
15 kartupeļi
Sviests vai eļļa
Sāls, pipari
Pāris ķiploka daiviņas
Brūnais cukurs
Ābolu vai baltvīna etiķis
Kārtīgi noberž kartupeļus, liec katlā vārīties apmēram 7 minūtes. Tad nogriez uguni un tvaicē kartupeļus, līdz to miza ir sausa. Sakarsē cepeškrāsni līdz 200C, ber kartupeļus uz cepamās plāts, pārslaki ar eļļu vai sviesta gabaliņiem, sāli, pipariem, brūno cukuru. Liec cepties 30 minūtes.
Sarīvē ķiploku, pievieno 5 ēdamkarotes etiķa. Pēc 30 minūtēm izņem kartupeļus no krāsns un ar krūzītes apakšu, stampiņu vai kādu citu priekšmetu uzmanīgi saspaidi katru kartupeli, tad atkal apslaki ar eļļu un nedaudz sāls, kā arī pārlej ar etiķa maisījumu. Liec atpakaļ krāsnī uz 40 minūtēm vai līdz brīdim, kad kartupeļi ir mīksti. Pasniedz ar mīļāko mērcīti un citām piedevām!
Kartupeļa biezeņa trifeles
Jā, tu nepārskatījies, kartupeli var izmantot arī desertos. Kartupeļu biezenis ir kā radīts, lai pagatavotu mutē kūstošas šokolādes trifeles. Ja izmanto iepriekšējās dienas biezeni, tad gan pārliecinies, ka tam nav pievienotas specifiskas garšvielas (piemēram, ķiploks), sāls un saldais krējums trifeļu garšu gan nebojās.
Kokosriekstu skaidiņas, kakao, sasmalcināta šokolāde, rieksti u.c. trifeļu apviļāšanai
Izkausē šokolādi, pievieno kartupeļu biezeni un vaniļu, kārtīgi samaisi, līdz izveidojas viendabīga masa. Liec masu ledusskapī uz 30 minūtēm. No masas veido trifeles, apviļā tās riekstos, šokolādē vai citos gardumos, liec bumbiņas uz cepamā papīra un atpakaļ ledusskapī sastingt.