0.00

4 dažādi veidi, kā interesanti pagatavot kartupeļus + Deserta recepte

23.Feb 2023

Kartupelis ir viens no tiem dārzeņiem, kurš garšo teju ikvienam, jo tā pagatavošanas iespējas ir daudz un dažādas. Tas ir mīts, ka kartupelis ir neveselīgs, patiesībā neveselīgi mēdz būt tikai kartupeļa pagatavošanas veidi.

Lai kartupeļi gatavošanas procesā zaudētu vismazāk uzturvielu, ieteicams tos cept  vai vārīt ar visu mizu. Kartupeļi satur ļoti daudz ogļhidrātu un šķiedrvielu, kā arī C vitamīnu, B6 vitamīnu, kāliju un mangānu. Kartupeļi ir bagāti ar šķiedrvielām, kas veicina gremošanu, kā arī ogļhidrātus, kas ātri sniedz enerģiju.

 

Lai bagātinātu savu vakariņu arsenālu, šajā rakstā piedāvāsim 3 interesantas kartupeļu receptes darba dienu vai brīvdienu vakariņām, kā arī vienu deserta recepti… arī no kartupeļiem.

 

Ātrais kartupeļu sacepums

  • 1kg kartupeļi
  • 400ml saldais krējums
  • Sviests
  • Siers pārkaisīšanai
  • Garšvielas pēc izvēles (sāls, pipari, muskatrieksts)
Nomizo kartupeļus un sagriez plānās šķēlēs. Pannā nelielā sviesta daudzumā 5-10min pasautē kartupeļus, pievienojot saldo krējumu un garšvielas. Tad kartupeļus pārvieto uz trauku, kuru vari lietot cepeškrāsnī. Pārkaisi kartupeļus ar sieru un cep 180C apmēram 45 minūtes vai līdz kartupeļi ir mīksti.

Kartupeļu – puravu krēmzupa

  • 6-8 vidēji lieli kartupeļi
  • 2 puravi
  • 1,5l buljons
  • Sāls, pipari, garšvielas pēc izvēles
  • Eļļa cepšanai
  • Pasniegšanai: zaļumi
Purava balto daļu rūpīgi nomazgā, sagriez un liec uz pannas cepties, līdz puravi kļūst mīksti. Nomizo kartupeļus un sagriez nelielos gabaliņos. Liec klāt pie puraviem un nedaudz apcep. Tad kartupeļus un puravus liec katlā, pielej buljonu un vāri, līdz kartupeļi mīksti. Zupu sablendē,  pievieno garšvielas pēc savas gaumes. Pasniedz ar zaļumiem, baudi ar mīļākajām karstmaizītēm vai buljona pīrādziņiem.

Saspaidītie, kraukšķīgie kartupeļi ar etiķi

  • 15 kartupeļi
  • Sviests vai eļļa
  • Sāls, pipari
  • Pāris ķiploka daiviņas
  • Brūnais cukurs
  • Ābolu vai baltvīna etiķis
Kārtīgi noberž kartupeļus, liec katlā vārīties apmēram 7 minūtes. Tad nogriez uguni un tvaicē kartupeļus, līdz to miza ir sausa. Sakarsē cepeškrāsni līdz 200C, ber kartupeļus uz cepamās plāts, pārslaki ar eļļu vai sviesta gabaliņiem, sāli, pipariem, brūno cukuru. Liec cepties 30 minūtes.
Sarīvē ķiploku, pievieno 5 ēdamkarotes etiķa. Pēc 30 minūtēm izņem kartupeļus no krāsns un ar krūzītes apakšu, stampiņu vai kādu citu priekšmetu uzmanīgi saspaidi katru kartupeli, tad atkal apslaki ar eļļu un nedaudz sāls, kā arī pārlej ar etiķa maisījumu. Liec atpakaļ krāsnī uz 40 minūtēm vai līdz brīdim, kad kartupeļi ir mīksti. Pasniedz ar mīļāko mērcīti un citām piedevām!

Kartupeļa biezeņa trifeles

Jā, tu nepārskatījies, kartupeli var izmantot arī desertos. Kartupeļu biezenis ir kā radīts, lai pagatavotu mutē kūstošas šokolādes trifeles. Ja izmanto iepriekšējās dienas biezeni, tad gan pārliecinies, ka tam nav pievienotas specifiskas garšvielas (piemēram, ķiploks), sāls un saldais krējums trifeļu garšu gan nebojās.
  • ½ glāze kartupeļu biezeņa
  • 200g šokolāde
  • Vaniļas cukurs vai esence
  • Kokosriekstu skaidiņas, kakao, sasmalcināta šokolāde, rieksti u.c. trifeļu apviļāšanai
Izkausē šokolādi, pievieno kartupeļu biezeni un vaniļu, kārtīgi samaisi, līdz izveidojas viendabīga masa. Liec masu ledusskapī uz 30 minūtēm. No masas veido trifeles, apviļā tās riekstos, šokolādē vai citos gardumos, liec bumbiņas uz cepamā papīra un atpakaļ ledusskapī sastingt.

Lai labi garšo!